HÍRFOLYAM 2021-10-11

HÍRFOLYAM 2021-07-27

Megérkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos tájékoztatása az egészségügyi szolgáltatók részére.

-a különböző szakmai szervezetekkel egyeztetve Magyarországon elérhetővé válik a térítésmentes emlékeztető oltás az alapimmunizáltak közül azok részére, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

-az emlékeztető oltás elsősorban a sérülékeny, COVID-19 megbetegedés szempontjából kockázati csoportok részére, idősek, elhízottak, immunszupprimált személyek (autoimmun betegségben szenvedők, akik gyógyszert szednek az alapbetegségre, tumor miatt oncológiai kezelésben részesülök) esetében megfontolandó.

- az alapimmunizálás és az emlékeztető oltás között minimum 4 hónapnak el kell telnie

-alkalmazható a korábbival megegyező és attól eltérő technológiával készült vakcina minden oltóanyag esetében (!)

 

Gyakorlati tudnivalók:

-az időpontfoglaló rendszerben lehet majd időpontot foglalni 08.01-től az oltóközponti oltásokra.

-valószínű központilag egyeztetett nyilatkozat aláírását követően lehet az oltást igénybe venni, hiszen alkalmazási előiraton túli felhasználásról van szó.

-jelenleg még az időpontfoglaló rendszer nem működik (kipróbáltam). Ha a foglalás menetéről további információm lesz, akkor a honlap hírfolyam rovatába fogom kitenni, tömeges e-mailt csak ez miatt nem küldök.

IDŐPONTFOGLALÓ LINK:

https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

WEBOLDAL AZ AKTUÁLIS FRISSÍTÉS MIATT:

www.banyaimonika.netdoktor.hu

jobb oldali „dobozra” kattintva elérhető

-jelenleg szabadság miatt helyettesítés van, kérem, Krisztit emiatt ne keressék, nem fog tudni bővebb tájékoztatást adni.

-emlékeztető oltás = általában a 3. oltás, kivéve Janssennel oltottak esetében, mert ott a 2. oltás az emlékeztető oltás

HÍRFOLYAM 2021-07-04

Örömmel értesítem Önöket, hogy az utazáshoz szükséges bármilyen - COVID-dal kapcsolatos igazolás - saját ügyfélkapun keresztül történő EESZT használattal elérhető.

 

Nagy örömünkre szolgál az is, hogy a Kormányablakokban ingyenes az Önök rendelkezésére bocsátják a szükséges igazolásokat, amennyiben a fenti módon nem tudják elérni. Itt jegyzem meg, érdemes mindjárt az ügyfélkapu regisztrációt is intézni a Kormányablakban, hogy a későbbiekben kényelmesen otthonról tudják intézni az adminisztratív ügyeiket.

 

Tekintettel arra, hogy Pécsett több Kormányablak működik (rendelőhöz legközelebb az Aidinger úton), így megköszönöm, ha ezeket a megoldásokat választják.

Az országos kollegiális vezetőnk két linket szánt Önöknek:

https://www.consilium.europa.eu/hu/infographics/eu-digital-covid-certificate/?fbclid=IwAR3lBPsMnvpE3jtfhFjh2zbVQOIxb_Tqns_WLeRYGxkLHkw_VjSijtzKEbs

Ez az infógrafika segíthet az uniós COVID igazolással kapcsolatos tudnivalókhoz.

Tekintettel arra, hogy egyes tagországok saját szabályokat tarthatnak továbbra is érvényben a beutazást illetően, így a külföldre történő utazás előtt továbbra is érdemes a konzuli szolgálat weboldalán tájékozódni, melyet az alábbi linken érhetnek el. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Összefoglalva:

-utazással kapcsolatos igazolások az ügyfélkapun keresztül EESZT-ből letölthetőek.

-amennyiben nem sikerül, forduljanak a Kormányablakhoz, ahol készséggel segítenek Önöket.

HÍRFOLYAM 2021-05-02

Kedves Pácienseim!

 

Nagyon egyszerűen használható, kipróbáltam. Pár adat megadásával gyorsan időponthoz lehet jutni.

Az elérhetőséget az alábbi linken találják meg:

https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

 

 

(„A fertőzésből történt gyógyulást követően 3 hónapon belül  a COVID-19 elleni vakcina nem ellenjavallt.” – dr. Müller Cecília)

 

Májustól a hétvégén hozzám intézett e-maileket munkaidőben, azaz hétfőn nézem meg, kérem, ezt vegyék figyelembe ellátási igény esetén.

 

Az Astra Zeneca alkalmazási előirata szerint 4-12 hét után oltható a második adag. Dr. Müller Cecília legutóbbi levelében arról tájékoztatta a háziorvosokat, hogy nem kell kivárni a 3 hónapot, az időpont a megadott intervallumon belül rugalmasan kezelhető (4-12 hét). A lényeg, hogy ne vesszen kárba oltóanyag. Korábban említettem már, hogy egy apulla Astra Zeneca 10 fő beoltására elegendő mennyiség és megbontás után 48 óráig használható fel.

Praxisunkban kb. 60 embert érint a második Astra Zeneca oltás. Megkérem Önöket, hogy pontos időpont miatt NE keressenek egyelőre minket. Ha lesz oltóanyag a hűtőben, akkor a második oltást megszervezem. Az oltóanyag elosztás, szállítás viszont nem a mi feladatunk. Tehát legyenek türelemmel. Az is előfordulhat, hogy az oltóközpontok átveszik ezt a feladatot. Ha nekünk kell oltani és rendelkezésünkre áll az oltóanyag, akkor ÉN fogom keresni Önöket.

Helyettesít: dr. Kis Andrea

Sajnos jelenleg is vannak új COVID pozitív pácienseink, kórházban kezelt betegeink, illetve a múlt hétfőn majdnem annyi tesztet kértünk, mit a járványcsúcs idején.

Szép estét kívánok!

dr. Bányai Mónika

 

 „Mérni vagy nem mérni avagy fontos-e az 

oltás utáni anitest szint ellenőrzés

Mindenkit jogosan érdekel, hogy az oltás után kialakult-e nála a megfelelő védettség, Ez egy érthető társadalmi igény, de tudományos szempontból is fontos következtéseket lehet levonni az eredményekből a jövőre nézve, a vakcinálási program nyomon követésének részeként. 

Fontos hangsúlyozni, hogy egyik oltóanyag sem ad 100%-os biztonságot, védelmet és a hatékonyságuk sosem lesz maximális. Mit jelent ez? Jelen helyzetben azt, hogy az oltás ellenére van esélyünk a vírussal megfertőződni (láttunk ilyent mindegyik alkalmazott oltás esetében), de a súlyos, kórházi ápolással, esteleg halállal végződő fertőzést mindenképpen el tudjuk kerülni! 

Az teljesen normális, és jogos igény, hogy az emberek ellenőrizni szeretnék az antitest szintjüket, de fontos kiemelni, hogy két típusú immunitás létezik, az úgynevezett antitestes vagy másnéven humorális és a celluláris vagy sejtes. Alapvetően azt gondolom, hogy ha valakinek nem alakul ki erőteljes antitestválasza attól még a sejtes immunitás az dolgozhat és adhat védelmet a vírussal szemben. Tehát önmagában az antitest hiánya nem ad okot pánikra és nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy az adott személynek ne lenne védettsége! Az, hogy mennyi valakinek az antitest szintje azt nagyon sok tényező befolyásolja, teljesen egyénfüggő. Ez egy nagyon jó marker, hogy ha van de, ha nincs akkor sem kell kétségbe esni. Az, hogy valakinek nincs antitestje, még nem azt jelent, hogy biztosan nem védett..

A jó minőségű, főleg vírus neutralizáción alapuló gyorstesztek alkalmasak lehetnek az antitestek szintjének mérésére. Ha a teszt eredménye azt mutatják, hogy van antitestes védelem akkor az egy jó indikátora annak, hogy az adott személynél az oltás hatékony volt és van valamilyen szintű védettsége, egyéntől függően. Azonban, ha nincsen antitestje a gyorsteszt alapján, akkor érdemes tovább menni és speciális laboratóriumi vizsgálatokkal megerősíteni a tényleges antitest szintet. De azt fontos kihangsúlyozni, hogy a sejtes immunitás még adhat védelmet! 

A semlegesítő (neutralizáló) antitestek jelenléte leginkább azt mutatja meg, hogy egy esetleges újabb vírustámadás esetén mennyire képes a szervezet védekezni (persze a sejtes immunitással együtt). Tehát a semlegesítő, neutralizáló antitestek kimutatása hasznos és fontos lehet! 

Ne feledjük azonban, hogy mindezek mellett, a mindenkori járványügyi intézkedések betartása nagyon fontos! Hamis érzetet adhat ugyanis az is, ha van antitest a szervezetben és az is, ha nincs. Ha nincs az pánikot okozhat. Ha pedig nagyon magas az antitest szint az pedig egy hamis biztonságérzetet adhat és azt gondolhatják, hogy bármit meg lehet tenni. De természetesen ez nem így van, amíg a járvány tart addig a járványügyi intézkedéseket be kell tartani. És ne feledjük az oltás nem a fertőzéstől véd meg, csak a súlyos lefolyású betegségtől! 

 

Prof. Dr. habil. Jakab Ferenc, MSc, PhD, DSc tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora laboratórium vezető, virológus PTE, TTK Tudományos Dékánhelyettes PTE, SZKK Tudományos Igazgató Biológiai Intézet, Genetikai és Molekuláris Biológiai Tsz. Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium BSL-4 Laboratórium 

 

HÍRFOLYAM 2021-04-15

OLTÁSASSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

SZABADSÁG

 1. május 10- től 14-ig szabadság miatt helyettesítés lesz. Helyettesít: dr. Kis Andrea

A weboldalunk betegellátási rendjében olvashatnak a helyettes orvos feladatköréről (leginkább akut betegellátás).

www.banyaimonika.netdoktor.hu

 

TÁPPÉNZ

Minden keresőképtelen állományban lévő páciensnél szükséges a pontos munkakört megadni, melyet fel kell tüntetni a táppénzes papíron. Így, aki táppénzt szeretne, a munkakörét is legyen kedves megadni.

Összefoglalva:

Kérem, aki ezidáig nem jelzett vissza, de oltásra regisztrált, e-mailben jelezze, mik a tervei (egyáltalán aktuális-e még az oltási igény, milyen oltóanyagot fogad el, már megkapta máshol, stb…).

Astra Zeneca védőoltásra várom válasz e-mailben a jelentkezéseket.

 

HIRDETMÉNYEK - korábbi e-mail tájékoztatók 2021-03-28

Tájékoztatom Önöket a legújabb tudnivalókról:

COVID

 1. A COVID-19 betegség kezelésének protokollja annyiban változott, hogy otthonában elkülönített páciens esetében kis dózisú vérlemezke aggregációgátló kezelést szükséges adni mindenkinek.

COVID gyanú esetén felírom az Asactal nevű gyógyszert erre a célra, de vény nélkül is kapható. (minimális támogatás van rá)

 1. FAVIPIRAVIR

Az elmúlt időszakban a favipiravirt szedő pácienseim látványosan gyorsabban gyógyultak a készítmény szedése mellett és a lábadozási idő csökkent a korábbiakhoz képest.

A szabályoknak megfelelően a favipiravir továbbra is felajánlásra kerül, szedéséről a betegtájékoztató ismeretében a páciens dönt.

Ha valaki igényli, akkor aláírva, fotózva kérem a beleegyező nyilatkozatot e-mailben elküldeni, majd gyógyulást követően a karantén lejárta után a postaládánkban helyezzék el az eredeti példányt. Favipiravir alkalmazását jelentenem kell a beleegyező nyilatkozatok csatolásával.

Ha a gyorsteszt pozitív, akkor betegtájékoztatót az OMSZ munkatársaitól kap a pozitív beteg. Amennyiben csak később, a PCR során derül ki a pozitív eredmény, akkor  a weboldalon a letölthető dokumentumok között megtalálják a betegtájékoztatót.

 1. Gyakran ismételt kérdések:

Szükség van arra, hogy a panaszok kezdetétől számítva 10 nap elteljen ÉS legyen 3 nap láztalan, légúti panaszoktól mentes időszak. Ha ezt kijelenti valaki és nekünk írásban jelzi, akkor gyógyultnak nyilvánítjuk és elindítjuk a karantén feloldását.

A fentiekből látszik, hogy nem feltétele az ép szaglás és ízérzés a gyógyulttá nyilvánításnak.

Nem. Mindenkire az aktuális eljárásrend vonatkozik, melyben pontosan meg van határozva, mikor indokolt a COVID teszt kérése. A gyógyulttá nyilvánításhoz felszabadító teszt nem szükséges. Vannak bizonyos munkakörök (egészségügyi dolgozók, szociális intézményben dolgozók esetében), amikor szükséges a munkába álláshoz negatív gyorsteszt eredmény, de más esetben a munkáltató a háziorvost nem kötelezheti mintavételre.

Természetesen van arra mód, hogy egy cég belső szabályzatot hozzon létre, melynek része a visszatéréshez szükséges negatív teszteredmény, de ebben az esetben a munkáltató a saját költségén és saját maga szervezi a vizsgálatkérést. A háziorvosnak ilyen feladata nincs.

Valószínű a munkáltató nem fogadja még a munkahelyén, de ettől még a gyógyulttá nyilvánított páciens GYÓGYULT.

Gyógyulttá nyilvánítása fentebb részletezett módon történik. Attól, hogy még hetekig PCR vizsgálattal vírus vagy vírusmaradvány mutatható ki, az illető már nem fertőz.

Nem kell ismételten karanténba vonulni. A dolgozó szabadságot vesz ki vagy keresőképtelen állományba vételét kérheti tőlünk.

 

COVID elleni védőoltásokkal kapcsolatos információ

 1. Szputnyik alkalmazási előirata megváltozott. Megengedőbb lett az alkalmazhatósága.
 2. Várandósok oltása

Minden kismamának ebben a levélben szeretném elmondani, hogy egyelőre hivatalos állásfoglalást, utasítást nem kaptam a védőoltásuk szervezésével kapcsolatban. Jelen pillanatban annyit tudok, amennyi a sajtóban megjelent. Így kérem, a holnapi napon még ne keressenek ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

 1. A NEAK listán szerepelő többszáz regisztrált páciensünk közül 60 év felett 10-15 oltható oltásra regisztrált maradt. Többsége bizonyos vakcinákra vár. Feltételezhetően oltásukat rövid időn belül be tudjuk fejezni.

Szívesen várjuk az új regisztrálókat!

 1. Köszönöm, hogy figyelik az e-postafiókjaikat rendszeresen, nekünk ez óriási segítség. A még oltásra váróktól ezt különösen kérem, az oltás szervezések miatt továbbra is fontos.

Weboldalról tájékoztató, észrevétel

 1. HÍRFOLYAM

a korábbi, fontosabb e-mail tájékoztatók, hirdetményeink a weboldal kezdőképernyőjén található jobb oldali "dobozra" kattintva találhatók meg újra. Ez a rész hírfolyamként működik.

Különösen a korábban kiküldött saját, favipiravirral kapcsolatos e-mail tájékoztatóm miatt hívom fel figyelmüket  a visszakereshetőségre.

(Az Erodium ezen felületét már nem fogom frissítenI, a hírfolyam a weboldalon folytatódik.)

 1. LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

A Hasznos információk menüpontban találhatók a letölthető dokumentumok.  

Többen jelezték, hogy nem találják a keresett nyomtatványt, mert nem biztos, hogy azonnal láthatók a keresést segítő nyilak.

A problémát továbbítottam a fejlesztőknek. Amíg ez nem változik, gondoljanak arra, hogy a képernyőn egyszerre megjelenő 3 dokumentumon túl van még több is, melyeket a „dobozok” alatt található két, kék nyíl használatával lehet léptetni.

Betegellátással kapcsolatos információk

 1. (SZINTE) CSAK SÜRGŐS BETEGELLÁTÁS – Munkánk során a növekvő esetszám miatt rangsorolnunk kell. Minden, ami halasztható, az halasztásra kerül (gondozási feladatok, éves laborok megbeszélése, alkalmassági vizsgálatok). A beérkező kéréseket, feladatokat látom, de a sürgős betegellátás, COVID ellátás és védőoltások szervezése, beadása elsőbbséget élvez. Így a krónikus problémákkal kapcsolatos kérdések megválaszolása az elkövetkező két hétben még biztosan jóval több időt fog igénybe venni a megszokotthoz képest.
 2. Egyeztetés nélkül nem lehet a rendelőbe jönni.
 3. ÚJ PÁCIENSEINK TÜRELMÉT KÉRJÜK.

Az adatlapok visszaküldésével a megbeszéltek szerint a praxisunkba bejelentjünk/bejelentettük mindazokat, akivel ezt előzetesen egyeztettük. Panaszok, probléma esetén minket lehet már keresni, ugyanakkor személyes találkozásra, státusz vizsgálatra most nincs mód sajnos, emiatt megértésüket köszönöm.

HIRDETMÉNYEK - korábbi e-mail tájékoztatók 2020-12-12

A koronavírus járvány kapcsán fejlesztésre került vakcinák igénylésének kérdése sokaknak dilemmát okozhat. Javaslom, törekedjenek arra, hogy megfelelő szakemberektől informálódjanak.  

Ajánlom figyelmükbe az alábbi tájékoztató videót, mely sok érthető információt tartalmaz. Döntésüket egyik irányba sem szeretném befolyásolni, de fontosnak érzem, hogy megfelelően tájékozódjanak.

Kattintson az alábbi linkre:

COVID-19 vakcina - YouTube